Am ajuns inapoi si pe blog, dupa o pauza cam lunguta. Sper sa fie ultima de acest gen, insa pe de o parte a meritat, macar am lucruri utile de transmis 🙂 .
Probabil o parte dintre cei care ma mai frunzariti din cand in cand stiti ca de trei ani sunt antreprenor. O miscare indrazneata, pe care ma bucur ca am facut-o la momentul respectiv. Uitandu-ma astazi inapoi, mi se pare ca am avut o doza zdravana de nebunie 🙂 . Nu cred ca in acest moment as mai avea curajul, desi a fost cea mai buna decizie ever. A fost visul meu din timpul facultatii si dupa ce am acumulat ceva experienta (mai mult tangenta cu domeniul) si am ajuns la concluzia ca asta este intr-adevar drumul meu, l-am transformat in realitate. De atunci, lucrurile merg din ce in ce mai bine, am invat extrem de multe lucruri, m-am confruntat cu multe provocari, am cunoscut multi oameni faini, cu diverse perspective, intr-un cuvant, am crescut. Si nu sunt nici macar la jumatatea drumului, insa asta este partea cea mai frumoasa!
* Sursa poza: http://bit.ly/2qgf1T1
Acum, nu stiu daca atunci exista atat interes pentru antreprenorul roman, eu nu imi amintesc ori pur si simplu nu au ajuns la mine informatiile, insa in ultima vreme lucrurile imi pare ca s-au schimbat. Exista programe, academii dedicate lui, antreprenorului, care il ajuta la inceput de drum. Ca om care a facut singur totul, de la inceput, v-as recomanda sa treceti printr-o astfel de experienta. Eu regret ca nu am facut-o atunci, as fi evitat niste prostioare pe care le-am facut la inceput, din lipsa de cunostinte.
De ce spun asta? Prin ianuarie, a ajuns la mine invitatia de a participa la un program de educatie antreprenoriala, de o luna, dedicata celor aflati in primii ani de activitate. Este vorba despre Upgrader Academy. In perioada respectiva incepeau mai multe astfel de programe, insa la acesta m-am oprit eu. Initial, m-am uitat cu neincredere, gandindu-ma, usor aroganta, ca ceea ce era de invatat in primii ani am invatat pe propria piele. Dar am citit review-urile, m-am uitat la cateva testimoniale si acestea m-au convins sa ma duc totusi la intalnirea de prezentare a programului. Totusi, ce aveam de pierdut? Tot neincrezatoare eram insa, evident. Pe langa prezentarea propriu zisa, doi fosti participanti au impartasit cu noi experienta lor din program. Ei m-au convins. Oameni ca mine, care au fost la fel de reticenti initial, care au un business on-going si pe care totusi i-a ajutat ceea ce au invatat aici. Eram si intr-un moment in care ma simteam putin blocata in taskurile zilnice si simteam nevoia de o activitate de genul asta, asadar, m-am inscris.
Prima intalnire a fost de mentorat. Fiecarui participant i se aloca un mentor, pe baza unui matching de care se ocupa organizatorii: Costi si Valentin, carora trebuie sa le multumesc din suflet pentru ceea ce fac si sa ii rog sa nu se opreasca 🙂 . Eu l-am avut pe Mircea Criveanu, care in aproximativ o ora si jumatate mi-a schimbat total mindset-ul, m-a ajutat sa imi schimb viziunea (cea “gresita” asupra unor chestiuni punctuale) si sa vad diverse situatii din altfel de perspective. Stand foarte mult in mediul tau, cu capul in aceleasi lucruri zilnic, preocupat sa faci lucrurile cum trebuie, ajungi, vrei nu vrei, sa iti limitezi orizonturile/gandirea. Nu pare, nu iti dai seama, insa se intampla. Cel putin eu asta am simtit. Am realizat abia in discutia cu el, cand mi-am dat seama ca mi-am creat niste automatisme in gandire si cu ele circulam zi de zi. Prin urmare, mi-a prins tare bine sa discut cu cineva din exterior, dar din acelasi domeniu, despre provocarile pe care le aveam, despre diverse blocaje si sa ma ajute sa pun piesele altfel. Eu nu prea am facut asta pana acum, insa se va schimba acest lucru. Sunt dese momentele in care imi vin cuvintele lui in cap 🙂 Multumesc, din nou, Mircea!
A doua sesiune a fost un workshop financiar. Am invatat cateva tips and tricks despre facturare, plati in avans, informatii utile pe facturi, lucrul cu statul, acest mare camatar din Romania. Recomandarea a fost sa nu amanam plata taxelor, pentru ca statul are un sistem de penalizare exceptional, neinteles nici de ei, dar care are grija sa te taxeze pentru fiecare leut pe care nu l-ai dat la timp. Nu intru prea mult in detalii. Spun doar ca mi-ar fi prins bine sa mai stiu cateva din aceste lucruri la inceput, ca de exemplu ca aveam nevoie de contabil din prima luna 😀 . Nu, nu am avut, credeam ca daca nu am activitate, nu am nevoie. Gresit, acele declaratii trebuie depuse fie si cu activitate 0. Am rezolvat-o in timp util. Insa, la fel, pentru SRL-D, exista niste facilitati la plata impozitului daca depui anumite documente in prima luna la infiintare. Nu am stiut nici asta, asa ca functionam ca un SRL normal. Singurul avantaj a fost ca nu am platit taxele de infiintare. Watch and learn!
Au urmat workshop-ul de Social Media, dupa care, pe langa informatii, am ramas cu recomandarea si dorinta de a oferi mai mult fara asteptari. Informatii, recomandari, sugestii. Si sa indraznesc sa ma promovez PE MINE mai mult, sa stie lumea ce fac. Aha… work in progress, here.
Apoi, Dragos Nicolaescu ne-a purtat pe aripile Lean Startup-ului. Ce mi-a ramas in minte de aici, a fost MVP-ul – minimum viable product – prin care iti validezi ideea inainte de a o implementa, prin intermediul unui experiment, nu prin pareri, cum facem noi de obicei.
Si a sosit ziua preferata: workshop-ul de Business Plan, cu Bogdan Tudor. Era, intr-adevar, ceea ce asteptam cel mai mult si s-a dovedit a fi la inaltimea asteptarilor. Am disecat cu ajutorul lui Bogdan fiecare bucatica din business-ul nostru, vreme de app 8 ore, le-am aranjat si re-aranjat, le-am conturat si incadrat in niste parametrii reali si masurabili iar in final ne-am pitch-uit business-urile. Ne-a ajutat aici si un scurt curs sustinut de Paul Ardeleanu. A fost o experienta foarte interesanta, un exercitiu care ne-a ajutat, chiar daca nu suntem in cautarea unor investitori.
Pe perioada acestei luni, am avut si doua sedinte de coaching. Mi-a placut mult Luiza, este un om fix pe gustul meu iar felul in care ma invartea pe toate partile, ca sa scoata ce trebuie din mine, m-a ajutat foarte mult. Am mai facut coaching inainte, la Universitatea Alternativa CROS si il recomand cu toata increderea. M-a ajutat mult si atunci, dar si acum.
Pe langa toate informatiile obtinute in cadrul acestui program, ce mi-a placut foarte mult a fost ENERGIA. Energia colegilor mei, energia organizatorilor, energia mentorilor care vor sa ne ajute si care isi rup din timpul lor ca sa ne invete, pentru ca ei au incredere in noi si in viitorul pe care il putem construi. Sper sa ajung si eu, la un moment dat, atat de pregatita incat sa pot oferi la randul meu o mana de ajutor celor la inceput de drum. In plus, este reconfortant sa discuti cu oamenii care sunt in aproximativ acelasi stadiu ca tine dpdv business, sa vezi ca si ei intampina aceleasi provocari, sa faci schimb de experienta, idei, sfaturi.
Procesul continua cu Noua Generatie de Antreprenori – evenimentul care reuneste lunar comunitatea noii generatii de antreprenori din Bucuresti si intalnirile noastre saptamanale/bilunare, care dupa cum poate ajunge, organizate independent de academie, cu scopul de a tine legatura intre noi, de a ne mentine energia sus si de a ne mai ajuta intre noi. In plus, avem un grup pe Facebook, in care se posteaza constant noutati, se deschid topic-uri, se ofera resurse. S-a creat o comunitate frumoasa, in care crestem impreuna 🙂 .
Sursa poza- http://bit.ly/1y1zyFH
Va recomand sa ii urmariti pe acesti oameni si sa participati la astfel de programe, chiar daca a trecut “inceputul”. Mereu sunt lucruri noi de invatat, cu atat mai mult cu cat mentorii sunt persoane al caror nume rasuna pe piata de business din Romania.
Mai am in plan cateva activitati de genul acesta, revin cu concluzii 🙂
0 Comments