Lisabona era pe lista mea de cativa ani. Si cu cat a trecut timpul si am tot auzit pareri despre cat de frumoasa este, cu atat mai multa dorinta s-a adunat. Randul ei a venit cand, uitandu-ne la biletele de avion, pe ideea de unde plecam si noi vara asta, Lisabona avea un pret foarte bun, mai ales cu escala la Madrid, la intoarcere. Motiv pentru care, am ramas si acolo vreo 3 zile 😀 .
Mereu am fost adepta organizarii vacantelor de una singura, cel putin cele din Europa, pentru ca poti gasi oferte foarte bune, daca stii si stai sa cauti. Ca idee, cele trei bilete de avion – Buc-Lis, Lis-Mad si Mad-Buc au fost app 150 euro/pers. Perioada a fost 18-26 septembrie si am zburat, in ordine, cu Wizzair, Iberia & Ryanair. In ceea ce priveste cazarea, am fost pentru prima data prin Airbnb, iar costul total a fost tot app 150 euro/pers, pentru toate cele 8 nopti. Recomand, au fost foarte ok, nu interactionezi cu proprietarii decat la venire si plecare, iar conditiile au fost foarte decente. Si cel mai tare mi se pare faptul ca traiesti acele zile ca un localnic, intr-un apartament tipic portughez, cu accesorii specifice, observi obiceiurile vecinilor – exista si la ei nebuni care dau muzica tare sau dre care ies sa isi intinda rufele in chilotei 🙂 .
Cum nu imi place sa las astfel de vizite la voia intamplarii, am smotocit internetul si mi-am facut frumusel planul pe zile. Asadar, daca planuiti sa vizitati Lisabona, iata ce ar trebui sa stiti si sa vedeti, pentru o vacanta reusita 🙂 .
Transportul in Lisabona
Cum ajungi de la aeroport in oras. Exista metrou direct de la aeroport si ai doua variante: fie iti cumperi cartela de metrou – costa 1.40 euro, la care adaugi 50 centi pentru cardul reincarabil – fie iti iei Lisboa Card – city-pass-ul lor, ca orice oras care se respecta. Acesta include transportul cu metroul, bus-ul si trenul din transportul lor public, trenul catre Sintra si Cascais, funicularele, vestitul tramvai 28 sau liftul Santa Justa (+ alte intrari gratuite sau cu reducere) si exista 3 variante:
- 24 de ore – 18,5 euro
- 48 de ore – 31,5 euro
- 72 de euro – 39 de euro
Noi am optat pentru varianta de 72 ore iar ca sa nu il activam la 8 seara, ne-am cumparat o cartela atunci pentru a ajunge in Alfama, unde aveam cazarea. Tineti minte ca trebuie sa validati cardul atat la intrare cat si la iesire din metrou/tren, asadar fiti atenti la ora de expirare. Noua ne-a expirat pe drumul de intoarcere din Cascais si am intampinat mici probleme in a iesi din gara :)). Metroul circula pana la 1 noaptea si va recomand sa va descarcati harta lui, ca sa va orientati mai rapid.
Ce e de vazut in Lisabona
Alfama, Bairro Alto, Baixa-Chiado și Belem sunt cartierele istorice ale Lisabonei unde se gaseste cam tot ceea ce vrei sa vezi. Nu sunt extrem de multe obiective turistice in fiecare, ca sa alergi dintr-o parte in alta. Frumusetea orasului consta in stradutele lor colorate si inguste, coline peste coline (pregatiti-va bine de urcat si coborat, pentru ca veti face asta pana la exasperare), cladiri placate cu faianta specifica sau restaurante la parterul fiecarui bloculet din zonele turistice.
Alfama
Prima interactiune cu Lisabona a fost cartierul Alfama, acolo fiind si cazarea. Am lasat bagajele si am iesit sa mancam. Era vreo 10.30-11.00 si ne-a fost greu sa gasim o terasa care mai servea mancare. Fiind la parterul blocurilor, dupa cum spuneam, sunt obligati ca la ora 12.00 sa stranga tot, astfel incat locatarii sa se poate odihni in liniste. Cu ceva efort am gasit, insa mancarea din Alfama nu ne-a placut deloc. Am testat-o de doua ori insa…neah. In zona gasiti preponderent peste sau fructe de mare, dar gatite in mult ulei, foarte sarate si cu ceva combinatii si condimente care nu au fost pe placul nostru.
A doua zi am pornit la pas in descoperirea orasului. Prima oprire a fost Castelul Sao Jorge, la care am platit 6 euro in loc de 13 cu Lisboa Card. Fosta resedinta regala maura, situat pe cel mai inalt deal din centrul istoric al orasului si distrus de marele cutremur din 1755, acesta se poate vedea cam din orice parte a orasului. Iar de acolo, printre pauni care se plimba liberi, se vede superb toata Lisabona 🙂 .
*Photo Credit- Oana Pasare
Urmatoarea destinatie a fost Catedrala Lisabona, dar pe drum ne-am oprit la o Ginjinha. Am aflat din cateva carti lasate de proprietara de acest lichior de cirese, specific lor, care se bea shot, din suport de ciocolata, pe care apoi il mananci :). Foarte bun, specific, recomand pentru un plus de buna dispozitie in urcarile ce urmeaza 😀 .
Pombal – Baixa
Tot luand-o la pas, am ajuns la Restauradores si Rossio, unde am si mancat foooarte bine. Am testat aici Sopa da pedra (roughly translated ca stone soup), un fel de ghiveci cu legume si carne dar cu putina zeama. Insa foooarte gustos, iar portiile enorme. Nu uitati sa asezonati cu un pahar de sangria.
Am ajuns apoi la Miradouro de Sao Pedro de Alcantara, de unde, la fel, se vede toata Lisabona si castelul Sao Jorge de partea cealalta.
Am continuat apoi spre Marques de Pombal, centrul orasului si in drum spre el am trecut pe langa Gradina Botanica, am mers pe Avenida da Liberdade – un fel de Calea Victoriei la noi dpdv magazine de o parte si alta dar mult mai frumos si foarte lat. Acolo am descoperit o sera rece – Estufa Fria in Parque Eduardo VII, la care ajungi in 5 minute si te poti bucura de liniste, relaxare si aer curat. Practic, ne-am incarcat bateriile acolo.
Ne-am intors si am luat-o spre Praca do Comercio, unde am admirat apusul peste raul Tajo.
In departare se vedea si podul April 25.
Photo Credit – Oana Pasare
In drum spre casa am luat tramvaiul 28 🙂 Foarte draguta experienta, am prins si loc si ne-am bucurat de priveliste in voie :).
La capatul de linie exista o terasa cu sandvish-uri dar care au si Pasteis de Nata! Au fost cele mai bune pasteis pe care le-am mancat! Intr-adevar, nu am stat la coada la pastelaria din Belem, care era enorma, btw, dar am mai luat din diverse locuri si nici nu s-au apropiat macar. Si nu pot sa trec de faptul ca au fost printre cele mai bune dulciuri mancate vreodata! Super bune, trebuie sa le incercati! Pana acasa, am mai dat de o Miradoura in Alfama si am admirat de acolo Lisabona, noaptea :).
Atentie, seara se lasa racoare tare in Lisabona! Ziua intr-adevar te topesti, dar in perioada in care am fost noi, seara scade temperatura drastic. Cu bluza si geaca de blugi pe mine, tot resimteam frigul. Asadar, daca mergeti in septembrie, mergeti pregatiti si cu haine mai grosute, pentru plimbarile nocturne.
Revin cu detalii despre urmatoarele zile 🙂 .
Lecții simple despre fericire - Beauty of Life
October 9, 2016[…] multe despre experiența turistică găsești la Laura pe blog, însă eu voiam să împărtășesc câteva experiențe care mi-au rămas în […]