Ai crede ca dupa 20 si ceva de ani, se cam termina cu schimbarile la corpul omenesc si ramane doar sa intretii cam ce ti-a oferit natura pana atunci. Teoretic, acest proces se termina chiar mult mai devreme, insa nu la toti. Am descoperit acum doi ani ca inca mai am un dinte de lapte. Am avut mereu probleme cu dantura, maselele le-am scos cu forta, pentru ca nu intentionau sa cada, dar iata ca ceva tot mi-a scapat. Cand a inceput sa se carieze, m-am dus la stomatolog sa-l repar si asa am aflat ca nu-i de reparat ci de scos, iar ca dintele definitiv este undeva in spate si trebuie tras cu un aparat dentar, pentru ca singur nu mai creste, la varsta asta. Imi amintesc foarte bine tristetea si furia pe care le-am simtit atunci. Cum naiba sa raman stirba la varsta asta?
Apoi sa-mi pun si aparat, pe care sa-l port doi ani pana mi se aliniaza dintii. Am luat toti sfintii la rand, apoi l-am luat la ture si pe tata, intrucat de la el am mostenirea asta. Doar ca el, la 50+ ani, inca isi poarta mandru caninul de lapte. Da, se intampla…
Au urmat apoi tot felul de stari. Desi eram stresata ca-s stirba, respingeam ideea de a-mi pune aparat pentru ca mi se parea ceva grotesc, scarbos si cine o sa ma mai placa pe mine cu fiare in gura. Cand vedeam insa vreo poza in care mi se parea ca seman cu Baba Cloanta, ma hotaram sa-mi pun. Si tot asa, timp de doi ani. Pana cand am zis gata, in ianuarie imi pun aparat. Intre timp, si-a mai pus o prietena si uitandu-ma la ea mi-am dat seama ca nu e chiar deloc scarbos si abia se vede.
O data planul facut, sun frumusel sa ma programez la clinica la care mai fusesem de cateva ori la recomandarea cuiva si unde stiam ca sunt niste doctori foarte profi si pot gasi si metode de plata avantajoase. Ajunsa acolo, incepe discutia cu dna doctor. Este foarte, foarte important ca acel doctor sa te inteleaga si sa vorbeasca pe limba ta. M-a analizat, mi-a explicat ce probleme am, mi-a spus care sunt pasii urmatori si cum gasim solutii pentru orice. Surpriza a fost ca nu doar sus aveam probleme ce necesitau aparat ci si jos, pentru ca dintii mei sunt usor inclinati (mi-a aratat mai clar pe radiografie) si in plus, odata miscati cei de sus, muscatura nu va mai fi asa cum trebuie! Si poate ne mintim noi ca “lasa ca merge si asa” acum, cat suntem tineri, dar mai tarziu apar probleme grave de la acest lucru. Deci rezolv si o problema terapeutica nu doar una estetica. Vestea buna ar fi ca in vreo 6-8 luni dintii deja se aliniaza, iar restul perioadei este doar pentru fixare.
Asadar, timp de doi ani cat va dura acest acest proces, mi-am propus sa va tin la curent cu evolutia lucrurilor, astel incat oricine se hotaraste sa intre in acest joc, sa stie la ce sa se astepte. Sa o luam pe pasi:
Pasul 1: decizia! Nu mai amanati ceva ce evident se va intampla, la un moment dat. Daca m-as fi dus acum doi ani, acum cel mai probabil dadeam aparatul jos si ma bucuram de un zambet frumos 🙂
Pasul 2: cauta un doctor bun! Nu doar despre experienta profesionala este vorba aici ci si de capacitatea doctorului de a face din acest proces unul placut, mai ales ca vorbim de o perioada de app doi ani.
Pasul 3: programeaza-te! Pune mana pe telefon si nu mai amana. Orice amanare de o luna inseamna timp in plus de purtat aparat (din momentul deciziei, evident). Si o sa conteze cand incepi… the countdown.
Pasul 4: radiografii si poze: ca la orice proces, incepem cu analiza starii actuale. Pentru asta este nevoie de radiografii si poze din toate unghiurile, necesare pentru deschiderea dosarului (parca vorbesc de o crima :)) ).
Pasul 5: planul de tratament: afli ce ai de facut inainte si dupa montarea efectiva a aparatului. Inainte trebuie sa iti repari toate cariile si sa iti cureti foarte bine dintii.
Pasul 6: incepem actiunile. Profilaxia este prima si cea mai importanta etapa a ingrijirii dintilor. O sa povestesc intr-un post separat in ce consta si cum se simte.
Pasul 7: tratarea cariilor. Eu credeam ca nu am nici o carie cand, de fapt, m-am trezit ca am vreo sase. E adevarat, mici, cariute, ca sa ma exprim ca dna doctor, dar trebuie reparate.
La stadiul acesta sunt acum.
Legat de costuri, lucrurile stau cam asa:
Consultatia – 90 lei (variaza de la cabinet la cabinet, atat am platit eu la Crystal Dental Clinic)
Radiografii si poze – 360 lei (da, e mult si in calculul meu initial nu era prevazut)
Profilaxia – 260 lei.
Asadar, inarmati-va cu rabdare si puneti bani la pusculita 🙂 . O veste buna este ca la Crystal Dental Clinic se poate plati si in rate.
Eu sunt convinsa acum ca merita fiecare leut si nu mai am rabdare sa-mi pun o data aparatul.
O sa va tin la curent cu evolutia lucrurilor. Ce aparat aleg (90% e decis), cum este montarea, cum ti se schimba obiceiurile, doare/nu doare si tot asa.
E o decizie importanta si poate ii influentez si pe cei care ar vrea, dar, ca si mine, nu indraznesc.
Now, smile! 🙂
0 Comments