A trecut si prima luna cu aparat. Per total, m-am obisnuit cu el, lumea s-a obisnuit cu mine, totul a revenit la normal. Am fost si mi-am schimbat elasticele si am observat, cu aceasta ocazie, diferenta inainte/dupa, dpdv culoare. Nu degeaba mi se recomanda sa beau lichidele colorate cu paiul š . Voi avea mai multa grija de acum, pentru ca diferenta este intr-adevar mare.
Dupa cum stiti deja, exista mai multe tipuri de aparate, despre care exista tot soiul de legende. Fie ca pe unul trebuie sa-l porti mai mult, fie ca altul se rupe mai usor si tot asa. Eu chiar le-am intrebat pe fete de la Crystal daca este vreo diferenta dpdv tehnic intre ele, in afara de gradul lui de vizibilitate si mi-au confirmat ca nu. Asadar, singura care face diferenta este partea financiara.
Cel mai ieftin esteĀ clasicul aparat dentarĀ metalic. La acesta bracketii sunt mai mici decat la alte tipuri de aparate iar mai nou se pot personaliza cu elastice colorate, pentru cei care nu prea le simpatizeaza sau care doar sunt mai indrazneti.
Sunt folosite pentru remodelarea si extinderea arcadelor, repozitionarea individuala a fiecarui dinte sau corectarea malocluziilor.
Urmatoarul, ca nivel de pret, este aparatul dentar ceramic. Pe langa rezolvarea problemelor legate de functionarea cavitatii orale, acesta asigura si partea estetica, atat de importanta pentru noi. Sistemul este acelasi, bracket-uri atasate pe suprafetele dintilor, ce permit blocarea arcului ortodontic (acel fir metalic pe care il vedem noi).
Urmeaza aparatul dentar din safir, cel mai putin vizibil, de pana acum. La acestea, bracket-urile sunt formate din moncristale de safir, care sunt trasparente si slefuite. Iar intre noi fie vorba, am auzit ca aceste cristale prelucrate sunt de 4 ori mai rezistenteĀ decat orice alt tip de bracket. Asta si poate pentru ca safirul este in top trei cele mai dure materiale. Pentru acesta am optat si eu, fara sa stiu atatea detalii insa. Stiam ca toate fac acelasi lucru si ma interesa sa se vada cat mai putin, dat fiind ca trebuie sa il port doi ani.
Urmatorul ar fi aparatul fix lingual,Ā cel care se pune pe interiorul gurii, pe fata interna a dintilor. Cu acest aparat, chiar nimeni nu stie, in afara de tine si ortodont, ca il porti. Este posibil doar ca la inceput sa ai mici probleme de pronuntie si sa iti provoci leziuni linguale. Aceste aparate au bracketii din aliaj de aur, ceea ce ii creste foarte mult pretul. Tratamentul ortodontic dureaza mai mult si doarĀ anumiti ortodonti pot oferi un astfel de tratament, pentru acest lucru fiind nevoie de o certificare speciala.Ā
Mai exista Invisalign,Ā un aparat dentar care are o serie de aliniatori detasabili aproape invizibili, care sunt adaptati special la dintii fiecaruia.Ā Pe masura ce este inlocuit fiecare aliniator, o data la doua saptamani, dintii vor migra ā putin cate putin, deplasandu-se treptat spre pozitia finala proiectata. Este conceput insa pentru probleme minore spre complexe ale danturii, nu foarte complexe, cum e cazul meu de exemplu. Mai exact, daca aveam de reparat doar ocluzia sau pozitionarea dintilor, era potrivit, insa problema caninului definitiv care trebuie “ajutat” sa iasa nu o putea rezolva.
Toate cele de mai sus se gasesc si la Crystal Dental Clinic, unde merg eu si au toate certificarile necesare pentru a oferi aceste servicii.
Ca sa va faceti si o idee despre preturi, le puteti verifica aici.
Haide ca nu e rau deloc, va asigur. Alegeti-l pe cel potrivit si porniti la drum, spre zambetul perfect š
0 Comments